Nybygg med 72 rehabiliteringsplasser inkludert fellesrom, treningsarealer, behandlingsrom, administrasjon og parkeringskjeller på Nidarvoll.
Det største byggeprosjektet i Trondheim kommune noensinne finner du på Nidarvoll. Nidarvoll-prosjektene består i tillegg til Nidarvoll rehabiliteringssenter også av Nidarvoll og Sunnland skoler med idrettshaller.
Trondheim rehabiliteringssenter er et nybygg og består av 72 pasientrom, fellesrom, treningsarealer, administrasjon, parkeringskjeller og en energisentral som deles med skolen. Bygget er på fire etasjer pluss en sokkeletasje, og er utformet som en U rundt et hagerom.
Bygget er prosjektert som Breeam NOR Very good, og PKA som arkitekt har bidratt aktivt inn i dette arbeidet. Nidarvollprosjektene ble i 2021 tildelt 3. plass som årets lokale klimatiltak, som deles ut av miljøstiftelsen ZERO, KS, og kommunalbanken i felleskap.
Fokus på avfallsreduksjon har preget hele byggeprosessen, og i samarbeid med entreprenør har vi utviklet løsninger for å minimere materialavfall, inkludert effektiv bruk av plater og gjenbruk av mindre materialstykker.
I prosjektet er det stort fokus på ombruk, både når det gjelder fast og løst inventar inne på rehabiliteringssenteret, og også på uteområdene som er utformet av Løvetanna Landskap.
Det er også laget et kunstkartotek i vestibylen, bestående av bilder fra kommunens kunstsamling. Her kan pasientene låne bilder til rommene sine og bytte dem ut etter eget ønske.
Bygget åpner seg mot sør og får mye lys og utsikt. Den største delen av fasaden har fått fargen gammeloker, inspirert av den tradisjonelle Trondheim-paletten. Det er en energisk gulfarge på vinduer og beslag, og detaljer i nyanser av rødt, brunt og oransje.
Spilene på fasaden skaper et skyggespill og en dybde som varier ut fra sesong og tidspunkt. Fargepaletten og trespilene fra fasaden videreføres i byggets interiør.
Byggets konsept er inspirert av en idé om å "ta naturen inn", skape en sterk forbindelse mellom bygningens ytre og indre. Innvendig skal klare farger stimulere til aktivitet. Omfattende bruk av treverk gir varme, tekstur og materialitet, noe som bidrar til å redusere institusjonspreget.
Lyst treverk som ask, gran og furu er brukt på vegger og møbler, kombinert med fargerike tekstiler som styrker byggets fargekonsept. Grønne planter, organiske lamper og foliering inspirert av naturlige mønstre understreker naturens nærvær i bygget.