Rosenborg Barnehage
Trondheim

Ny 4-basers barnehage for Trondheim kommune, fordelt over de to nederste etasjene av ny boligblokk, H1, i Byggeområde A2/B1 på Rosenborg Park.

Status
Ferdigstilt 2009
Sted
Stadsing Dahls gate 3, Trondheim
Oppdragsgiver
Rosenborg Utvikling AS v/ Heimdal Bolig og Trondheim Kommune
Størrelse
650 m2
Tiltak
Nybygg
Fagområde
Arkitektur og Interiør
Samarbeidspartner
Aasen Bygg AS
Kontaktperson
Anne Tomren Støring

Barnehagen har 2 småbarns- og 2 storbarnsbaser, og er dimensjonert for rundt 65 barn. Personalfunksjoner er lagt til gateplan i underetasje, mens alle barnas funksjoner ligger på plan 1 med direkte utgang til eget uteområde, skjermet fra veien med bygningskroppen.

Bygg H1 danner en verdig avslutning av den nye boligbebyggelsen på Rosenborg, med sin avrundede form preget av glass og tre i barnehagen og glass i boligene. Myke former i glass og tre preger også barnehagens sørfasade, mot barnas uteareal. Mot gata markeres barnehagen med en tilbaketrukket fasade, med mørkbeiset stående trepanel i ulike bredder og dybder.

Store glassfelt med leken form, markert med fargesterke beslag, karmer og tettfelt, er skåret ut i fasaden, og små glassbokser skyter ut av bygget som utkikksposter hvor barna kan krype «ut» og vinke hei og adjø og følge med på livet utenfor. Med fantasi danner det store glassfeltet som kryper rundt buen mot Stadsingeniør Dahls gate en «rev med lang snute» i profil.

Inne gjentas runde former og danner små rom som sanserom, leserom og skjerm rundt internheis, samt barnehagens opphøyde scenegulv i det innvendige torget. Fokus er på små «rom i rommet» med huler, hems og hjørner hvor barn kan stikke seg unna, spionere, fange hverandre og leke. Høye, lave, brede og smale glasssfelt gir glimt inn «til naboen» for oversikt og nysgjerrige kropper.

Fargeskalaen er lys og nøytral, med fargeinnslag på noen dører og elementer, og stående spiler i eik på to buede rom. Bak spilene er kraftige farger som kan skimtes fra ulike vinkler. Foruten ovennevnte inneholder barnehagens hovedplan også 4 baser, et vannverksted og atelier, samt kjøkken og leke/spiseareal. Gode, funksjonelle inngangsparti er vektlagt, og for soving en egen «utebod» med luftig kledning i forlengelsen av pergola som gir skygge til deler av utearealet.

I god dialog med oppdragsgiver, brukere og utførende kom vi i mål med en leken barnehage for aktivitet og utforskning, som visuelt markerer sin funksjon mot gata gjennom stor transparens og utradisjonelle vindusutforminger.»